Over AlliaAllia is een frisse wind op de arbeidsmarkt. Organisaties matchen met kandidaten door een combinatie van digitaal en persoonlijk contact. Tussen zichtbare én onzichtbare kwaliteiten. Tussen denken te weten wat er nodig is en ontdekken wat er écht nodig is. Allia betekent matchen zonder cv, brief of vacaturetekst. Door inzet van big data en AI (artificial intelligence) worden kandidaat en organisatie aan elkaar gekoppeld. Met een online profiel bij Allia is het voor een kandidaat mogelijk om zijn eigen arbeidsmarkt te ontdekken. Met enkele drukken op de knop heeft de kandidaat een op maat gemaakt overzicht met interessante, passende functies. Aan de andere kant heeft de organisatie bij Allia de mogelijkheid om op specifieke criteria te zoeken naar kandidaten.

Is er een digitale match? De volgende stap is een ontmoeting tussen kandidaat en organisatie om te ontdekken of er ook een persoonlijke klik is. Met Allia heeft een organisatie voortdurend zicht op beschikbare kandidaten en is de kandidaat altijd op de hoogte van zijn kansen op de arbeidsmarkt. Uitstroom bij organisatie A, betekent instroom bij organisatie B en vice versa. Op een natuurlijke wijze ontstaat er een netwerk van gevraagde en beschikbare vaardigheden en karaktereigenschappen.

De baan voor het leven bestaat niet meer. In korte tijd kunnen er enerzijds enorme overschotten ontstaan, anderzijds ontstaan er nieuwe functies. Het is aannemelijk dat een starter op de hedendaagse arbeidsmarkt meerdere malen van functie en misschien zelfs van sector gaat veranderen in zijn werkende leven. De uitdaging is om mismatches te voorkomen.

De nadruk komt steeds meer te liggen op een goede invulling van instroom, doorstroom en uitstroom, zowel voor het individu als de organisatie. Essentieel hierbij is dat je als medewerker op de hoogte bent van jouw positie op de arbeidsmarkt en wat je in termen van ontwikkeling en scholing moet doen om blijvend interessant te zijn op de arbeidsmarkt. In feite is het een verschuiving van baanzekerheid naar werkzekerheid. Voor de organisatie gaat het om binden en boeien van medewerkers in een voortdurende zoektocht naar de juiste vaardigheden en karaktereigenschappen.

Bij bedrijven staat de deur steeds meer open voor personen met vooral de juiste vaardigheden waarbij een functie gerelateerde opleiding of werkervaring ontbreekt. Kennis hebben is een pré maar niet langer een must, dat kan zo nodig bijgespijkerd worden.

Vacatureteksten, cv’s en motivatiebrieven zijn gangbare onderdelen van een sollicitatieprocedure. Passen deze instrumenten eigenlijk nog op de arbeidsmarkt van nu? De mate van objectiviteit in dergelijke documenten wordt voortdurend in twijfel getrokken. Ogenschijnlijk ‘mindere’ kandidaten komen op de stapel terecht, terwijl ze wellicht uitstekend matchen met de organisatie. Het is tijd voor een frisse wind, maak kennis met Allia!

Allia (voorheen Sta-niet-Stil) is ontstaan uit een samenwerking tussen Limburg Care, Baandomein, Zorg aan zet en het CNV. Deze samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling en implementatie van het platform Allia.